DisplayPort interfészmodul vezérlésének implementálása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Szabolcs
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban egyre több nagy felbontású kijelzőt tartalmazó eszközzel rendelkezünk, amelyekhez valamilyen módon el kell juttatni a forrásokból érkező jelet. A képet előállító berendezések is megváltoztak az idő során, ma már egy mobiltelefonra sem úgy gondolunk, mint egy egyszerű telefonra, hanem sokkal inkább szórakoztatóelektronikai eszköznek tekintjük, amely akár egy személyes médiaközpont vezérlője is lehet.

Egy átlagos háztartásban megtalálható legalább egy TV set-top box-szal és DVD / Blu-ray lejátszóval, egy számítógép a hozzá tartozó monitorral, esetleg egy játékkonzol is. Látható, hogy már ebben az esetben is három-négy forrás található a rendszerben, ám a professzionális alkalmazásoknál ennél nagyságrendekkel több berendezést kell kezelni.

Egy konferencián vagy egy sporteseményen számos forrásból érkezhet a jel, amelyet szintén több megjelenítőhöz kell eljuttatni. Az összeköttetések kialakításának rugalmasnak kell lenniük, és az eltérő be- és kimeneti interface-ek sem okozhatnak problémát. További elvárás, hogy legyen egy központi helyiség, ahova befutnak a vezetékek és egy helyen kezelhető minden. Ez utóbbi felveti viszont azt a problémát, hogy nagyobb távolságra kell eljuttatni a jeleket, ami másodpercenként több tíz gigabit adatátviteli sebesség mellett nehezen oldható meg hagyományos rézkábelekkel.

Jelen szakdolgozat olvasója betekintést nyerhet a video- és audiojelek világába, és egy, a fenti problémákra megoldást nyújtó cég fejlesztéseibe. Ismertetésre kerülnek a különböző digitális képátviteli szabványok, ezek közül a DisplayPort részletesen is. A Lightware moduláris \foreignlanguage{english}{extender} család felépítésének elemzése után, az ehhez kapcsolódó DisplayPort 1.1-es bemeneti modul és a rajta lévő \foreignlanguage{english}{interface} IC felépítését tárgyalja a szakdolgozat. A fő téma ezek után DisplayPort modul a vezérlőprogramjának elkészítésének folyamata, egy ARM Cortex-M3 maggal rendelkező STM32 mikrokontrollerre.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.