Docker konténer és a virtualizációs technológiák összehasonlítása

OData támogatás
Konzulens:
Kundra László János
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Manapság a „Konténerizáció” egy nagyon jól csengő kifejezés az IT világában. Ez nem egy új megközelítés a szoftverfejlesztés folyamatában, de mégis egy nagyon jó módja annak, hogy jól skálázható és könnyen karbantartható szolgáltatást tudjunk építeni, ami egyre fontosabb szempont az IT cégek és szoftver fejlesztő csapatok számára. A konténerek képesek nagyban megkönnyíteni a deployment1 folyamatokat. A legfőbb előnye a konténereknek, hogy minden ugyan úgy képes futni, ugyan olyan függőségekkel a fejlesztők gépén, mint a production szerveren2. Ez az üzemeltető csapat munkáját is nagyban megkönnyíti.

Az egyik legismertebb és legdinamikusabban fejlődő konténer szolgáltatás a Docker. A Docker eddig egy elég nagyszámú felhasználói és fejlesztői bázist tudott kiépíteni maga körül. Szakdolgozatomban bemutatom a konénerizációs folyamat evolúcióját, a Docker konténerek kialakulásának történelmét illetve, hogy mi is az a virtuális gép. Ezután bemutatom az OpenStack platformot, melynek segítségével a virtuális instancok-at3 indítottam illetve kezeltem. A felvezető rész után pedig ismertetem a performancia tesztek eredményeit, melyekkel a Docker konténerek és a virtuális gépek teljesítményét mértem.

A mérési eredmények bemutatása után összefoglalom a tapasztalatokat, és levonom a következtetést arról, hogy melyik virtualizációs technikát hol érdemes használni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.