Dokumentumkezelő rendszer fejlesztése webes környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Martinek Péter
Elektronikai Technológia Tanszék

Dolgozatom témája legtöbbünknek talán igen egyszerűnek és semmitmondónak tűnik. Ezért első körben magával az információs rendszerekről ejtek pár szót, bemutatom, miért is vált fontossá a tartalomkezelő rendszerek szerepe a mai világban. A kérdésre, hogy miért is van szükség ilyen, dokumentumok tárolására szolgáló rendszerre, ráadásul webes környezetben, én is kerestem a választ. Létrejöttének ötletét viszont pont azok a rendszerek adták, melyek Magyarországon megvetették lábukat és sokan használják. A dolgozat megkezdése előtt tehát megkerestem ezeket a cégeket és megpróbáltam minél több információhoz jutni az egyes szoftverekkel kapcsolatban. Dolgozatom 3. fejezetében ezeket a rendszereket mutatom be vázlatosan, majd kiválasztva egy konkrét, a kezdeti célkitűzéseimnek legmegfelelőbb szoftvert, próbáltam megtalálni az okot, hogy nekifoghassak az egyedi rendszer megírásának.

Miután meggyőződhettem arról, hogy valóban szükség van egy új alkalmazásra, az 5. fejezetben felmérem, milyen eszközök szükségesek a megvalósításhoz.

A 6. fejezetben az egyedi fejlesztésű rendszerem legfontosabb megoldásait mutatom be. A kiválasztott szoftverek hivatalos honlapját, dokumentációit, szakmai oldalakat olvasgatva sikerült megtalálnom minden, felbukkanó problémára a megoldást. A fejezetben részletesen bemutatom a rendszer funkcionális felépítését, adatbázisának szerkezetét, jogosultsági szintjeit, majd kitérek a legfontosabb modulok megvalósítására, mint például: biztonságos kommunikáció kérdésére, a dokumentumok tárolására, visszakereshetőségére, tartalom szerinti keresésre, vonalkóddal történő azonosításra, letöltés és tömörítési lehetőségekre, naplózási műveletekre. A fejezet végén pár szót ejtek még a rendszer adminisztrációs feladatainak ellátásának lehetőségeiről is.

Az utolsó fejezetben részletesen kitérek a rendszer tesztelésére; a funkcionális tesztelést végző szoftverem bemutatására, illetve a nem funkcionális tesztek közül a biztonsági és a rendszer válaszidejének tesztelésre is.

Dolgozatom zárószavaként pár továbbfejlesztési lehetőséget is felkínálok olvasómnak, mellyel arra kívánok célozni, hogy rendszerem nem egy mesterkélt, csak a diplomaterv elkészítésére megírt szoftver, hanem csak a kezdet.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.