Döntéstámogatás üzleti folyamatokban

OData támogatás
Konzulens:
Gönczy László
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A szakdolgozatom célja, hogy bemutassa az üzleti folyamatok döntés támogatásának lehetőségeit, kifejezetten a döntési fák lehetőségeinek körbejárásával.

Manapság egyre nagyobb teret nyernek a számítógépekkel támogatott üzleti döntések. Az ok egyszerűen az, hogy akkora adatmennyiség áll rendelkezésre szinte bárki számára, hogy ezt már nagyon nehézkes vagy egyenesen lehetetlen kezelni, például sima relációs adatbázisokkal. Viszont nem megengedhető, hogy a felhalmozott tudást ne kamatoztas-suk. A gépi döntés támogatás megszületését ez a hirtelen megugró adatmennyiség idéz-te elő. Emberi ésszel kezelhetetlen mennyiségű adatból kell információ kinyerni, rend-szerezni vagy abban rendszert találni, és ezt felhasználni az üzleti döntések meghozata-lakor. A döntési fákon alapuló módszerek is ezen probléma megoldására születtek több más eszköz mellett. Először bemutatom a döntési fákat, ezek felépítésének algoritmusait, felhasználási módját, majd egy egyszerű teszt eseten keresztül lépésről-lépésre leírom, hogyan is működik egy egyszerű faépítő algoritmus, és hogy ez hogyan segít az esetta-nulmány megoldásában

Ezután olyan eszközöket mutatok be, amelyek döntési fa alapú vagy ehhez hasonló deep learning algoritmusokat támogatnak, Ilyen a szolgáltatásként működő IBM Bluemix, amely az összes közül a legkiterjedtebb funkciókkal rendelkezik. Pár példán keresztül bemutatom a lehetőségeit, mint például a trade-off helyzetek kezelése vagy a szöveg-elemző része. Ezután rátérek a Weka nevű programra, amivel a dolgozat utolsó részében a saját esettanulmányt megoldottam. Néhány szempont alapján összehasonlítom az esz-közöket.

A dolgozat utolsó részében a saját esettanulmány implementálásának lépéseiről írok, amely egy olyan ajánló algoritmus, ami egy webes áruház látogatóinak mutatja a legrelevánsabb terméket, amit a lehető legnagyobb valószínűséggel meg is fog vásárolni az adott ügyfél. Ehhez létrehoztam egy Weka függvénykönyvtárat használó, szolgálta-tásként futó programot, amit web service hívásokon keresztül lehet elérni. Szó lesz ezen rendszer illetve a döntési fa algoritmus továbbfejlesztésének lehetőségeiről is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.