Drain-back napkollektoros rendszer vezérlése mikrokontroller alkalmazásával

OData támogatás
Konzulens:
Kiss Domokos
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Szakdolgozatomban egy konkrét ipari problémát oldottam meg. A Direct-Line Kft. által kifejlesztett „drain-back” típusú napkollektor rendszert működtető vezérlés fejlesztési munkálatait kellett elvégezni. Első feladatom az újszerű rendszer működésének a feltérképezése, megértése volt. A működésével szemben támasztott feltételekből levezethető a vezérlési logika. Az adott rendszer újszerű működési elve miatt olyan vezérlőt kellett készíteni, amely kereskedelmi forgalomban nem kapható. Összetett műszaki feladat volt a vezérlés megvalósítása, mert a folyamat magába foglalja a tervezés, kivitelezés és tesztelés lépéseit hardverre-szoftverre egyaránt.

Bevezetésben leírtak szerint azért választottam ezt a témát, mert nagyon fontosnak tartom a megújuló energiák hasznosítását. Nagyon örülök, hogy közelről megismerhettem egy konkrét ipari megoldást a napenergia felhasználására.

A 2. fejezetben ismertetem a vezérlendő „drain-back” típusú napkollektor rendszer jellegzetességeit és működési elvét, amely alapul szolgált a vezérlés megtervezésének.

A napkollektor rendszer szenzorai, aktuátorai és az általam választott mikrovezérlőcsalád tulajdonságainak áttekintését a 3. fejezet tartalmazza.

A 4. fejezetben az egyes elemek egymáshoz való illesztését, majd azok felhasználásával elkészített kapcsolási rajz kerül bemutatásra.

A hardver ismertetését követőn az általam készített programot részletezem az 5. fejezetben. A kapcsolási rajz, a nyomtatott áramkör terve kiegészítve a forráskóddal a szakdolgozat mellékletében és a mellékelt CD-n találhatóak.

A záró fejezetekben ismertetem a vezérlés tesztelésének eredményeit, a szakdolgozatom feladatának elvégzésével kapcsolatos tapasztalatokat és a megfogalmazott továbbfejlesztési irányokat a drain-back típusú napkollektor rendszert és a hozzátartozó vezérlést illetően.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.