Dual Link DVI-optikai Extender tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ruszinkó Miklós
Elektronikai Technológia Tanszék

A digitális videojel-átvitel napjaink domináns tömörítetlen képtovábbítási mechanizmusa. Számos helyen használatos a világban az otthonokban fellelhető médialejátszóktól egészen a professzionális stúdiótechnikáig. Történetének alig két évtizede alatt a nagy sávszélességet biztosító digitális képtovábbító interfészek igen jelentős fejlődésen mentek keresztül, melynek úttörője a DVI szabványú csatlakozófelület volt. Ezen interfészt manapság is számtalan területen használják egyszerűsége, robusztussága és rugalmassága miatt. A Dual Link DVI csatolón történő jelátvitel amellett, hogy nagy sávszélességet biztosít, igen jelentős szerepet játszik a manapság egyre népszerűbb 3D vetítéstechnikában is.

Dolgozatom egy, a Lightware Vetítéstechnikai Kft. termékskálájába illeszkedő Dual Link DVI jel optikai úton történő továbbítására képes készülék tervezésével, működésének bemutatásával foglalkozik. Az első fejezetben a feladat elvégzéséhez, illetve a készülék működésének megértéséhez szükséges elméleti hátteret ismertetem. Ez a DVI szabvány lényegi részeinek megismeréséből, az USB szabvány részleges feltárásából, valamint az optikai jelátvitel tanulmányozásából áll. A következő fejezetben bemutatom a tervezési metodikát, a készülék specifikációit, valamint a megadott feladatot megvalósító integrált áramkörök és egyéb alkatrészek főbb jellemzőit és működésüket.

A tervezés demonstrálását a készülékek rendszertervének (blokkvázlatának) és pontos működésének ismertetésével kezdem, majd bemutatom az általam tervezett, egyedi áramköri részletek működését. A nyomtatott huzalozású lemezek tervének elkészítését a főbb szempontok bemutatásával illusztrálom. Röviden prezentálom az összeszerelés és az élesztés menetét és eredményeit, majd ismertetem az elvégzett funkcionális teszteket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.