Dual-Link DVI input és output modul tervezése Lightware 10GBE technológiájú termékcsaládhoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ruszinkó Miklós
Elektronikai Technológia Tanszék

A számítástechnikában alkalmazott digitális videojel átviteli szabványok közös hátránya az, hogy csak korlátozott távolságon, átlagosan 10 méteren belül működőképesek. Ez otthoni felhasználásra legtöbbször elegendő, de nagyobb méretű helyszínek, például előadó vagy vetítőtermek eszközeinek telepítésekor már kevésnek bizonyulhat.

A Lightware Kft. termékpalettáján szerepelnek olyan jeltovábbító (extender) készülékek, melyek adó és vevő párosai egy adott szabványhoz tartozó videojelet csavart érpárokon akár 100 méterre, optikai szálon pedig több kilométerre is képesek eljuttatni. A szakdolgozatom címében szereplő „10GbE technológiát” a Lightware Kft. új fejlesztésű 10 Gigabit per másodperces adatátviteli sebességgel rendelkező jeltovábbító készülékei használják. Abban különböznek az eddigi megoldásoktól, hogy az extenderek moduláris felépítésűek, tehát az alaplaphoz csatlakoztatott bővítőkártyák alkalmazásával nem csak különböző szabványú videojelek, hanem szinte bármilyen más típusú adat átvitelére képesek a rendelkezésre álló sávszélesség határain belül.

A feladatom az volt, hogy a 10GbE technológiájú termékcsaládhoz egy Dual-Link DVI kimenettel és egy szintén Dual-Link DVI bemenettel rendelkező kártyát tervezzek. A tervezés első fázisában a DVI szabvánnyal ismerkedtem meg. Ezután kiválasztottam a videó adatok fogadására és küldésére alkalmas videó IC-ket. Ezek adatlapjainak tanulmányozása alapján kialakítottam mindkét kártya elvi kapcsolását, blokkvázlatát. A tervezés során végig szem előtt kellett tartanom, hogy a kártyák teljes mértékben kompatibilisek legyenek a készülék alaplapjának vezérlő- és adatjeleivel. A kapcsolási rajzok mellett, a nyomtatott áramkörök terveit is elkészítettem, ügyelve a nagyfrekvenciás tervezési szabályok betartására.

Későbbi feladataim közé tartozik a legyártott és beültetett kártyák élesztése, illetve szoftvermérnök segítségével a videó IC-k konfigurálása, végül pedig a videó átvitel tesztelése.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.