EBS backend gyártósorok optimalizálása Value Stream Mapping segítésével

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Gordon Péter Róbert
Elektronikai Technológia Tanszék

A szakdolgozatom során legfőbb célom a Continental Automotive Hungary Kft Budapest gyárában található ER25E típusú ABS elektronikai vezérlő gyártásának tanulmányozása és fejlesztése volt. Ennek a megvalósítása céljából megismertem, és felhasználtam a Toyota által kifejlesztett LEAN filozófiát és a Value Stream Mapping eszközt. A szakirodalom kutatás során elsajátítottam azokat a szükséges látásmódokat és technikákat mely segítségével lehetőségem nyílt fejlesztést eszközölni a kiválasztott soron. Választásom a BackEnd 1 es gyártósorra esett, mert az jól reprezentálta a cégnél használt technológiai folyamatokat, viszont működésének optimalizálására szükség volt. Az előirányzott ciklusidő cél minden állomás számára a 13 másodperc, vagy az az alatti működés volt. Ezen felül további szempont volt még a kihozatal lehetséges növelése, a gyártás egyszerűbbé, ergonomikusabbá tétele, illetve az egész folyamat általános optimalizálása, bármilyen lehetséges szemszögből.

Először a gyártás, illetve az egyes állomások funkciójának, működésének meg-ismerésével kezdtem a munkát. Felmértem és megértettem az egyes gépek által elvégzett műveleteket, azok jelenőségét a termék előállításának folyamatában. Miután kellően átláttam az egyes állomásokat, elvégeztem a műveleteik aprólékos elemzését, hogy meghatározzam a hiányosságukat és a lehetséges optimalizálási lehetőségeket. Megpróbáltam olyan módosítási javaslatokkal előállni, természetesen a gép mérnökeivel folyamatosan kommunikálva, melyek megoldást jelentettek a problémára.

Ezek után megpróbáltam a sor egészére általánosan tekinteni, és a Value Stream Mapping segítségével kimutatni annak gyengeségeit és hibáit. A felrajzolt térkép alapján vizuálisabbá vált a sor több hiányossága is, meghatározhatóak lettek annak gyengeségei.

A gépeken javasolt módosítások bevezetése után sikerült elérni, hogy a sor, javítva eddigi teljesítményét 13 másodperchez nagyon közeli ciklusidővel (szűk kereszt-metszet: Load teszt/13,08s/) működjön, illetve a Value Stream Mapping több olyan problémát is feltárt, ami a jövőbeli fejlesztések iránya lehet.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.