ECG teszter tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Benesóczky Zoltán
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Összefoglaló

Az orvostechnikai eszközök fejlődésével egyre több helyen alkalmaznak különféle vizsgáló, mérő, beavatkozó elektromos készülékeket, amelyek egyre bonyolultabb funkciókat képesek ellátni. Ezek közül az egyik a szív működését, elektromos jeleit vizsgáló EKG készülék. Ezeknek a berendezéseknek a vizsgálatára úgynevezett „EKG tesztereket” szokás használni, amivel a szerkezet megfelelő működését ellenőrzik. Ezt a módszert két fő okból szokták alkalmazni. Egyik ezek közül, amikor EKG készüléket fejlesztenek, gyártanak, akkor így tudják megfigyelni, hogy minden funkció megfelelően működik, tudják kalibrálni a készüléket. A másik ok pedig, hogy az EKG berendezéseket meghatározott időközönként felül kell vizsgálni, hogy megfelelnek-e a törvényi előírásnak és ekkor egy tesztelő készülékkel ellenőrizhető a helyes működés.

Szakdolgozatom témája egy ilyen tesztelő eszköz megtervezése és az egyszerűbb funkciókat megvalósító deszkamodell megvalósítása. A Medihead Kft., ahol a dolgozatot készítettem EKG eszközök időszakos felülvizsgálatával is foglalkozik, ilyen helyen pedig van igény akár több teszter berendezésre is.

A dolgozat készítése során először az élettani hátteret vizsgálom meg, majd elkészítem a deszkamodellt, az ebből szerzett tapasztalatok alapján pedig megtervezem a végső készülék hardverét rendszer és kapcsolási rajz szinten és a szoftvert rendszerszinten. A dolgozat írásánál a sorrend fordított, tehát a deszkamodell a teljes funkciókat ellátó készülék után szerepel.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.