E-Commerce rendszer fejlesztése ASP.NET 4.0 platformon

OData támogatás
Konzulens:
Kaszó Márk
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az E-Commerce az internet felhasználásával történő kereskedelmet jelenti. Népszerűsége folyamatosan növekszik, párhuzamosan a webes technológiák fejlődésével.

A szakdolgozat célja egy mai, korszerű webáruház megtervezése és megvalósítása, ahol az eladó menedzselheti a megjelenített kínálatot és vevők könnyedén eljutnak a webhely első megnyitásától a rendelés sikeres rögzítését igazoló e-mail elolvasásáig. A létrehozandó web alkalmazás fejlesztéséhez a keretrendszert az ASP.NET aktuális 4-es verziója nyújtja, a termékek, vevők és rendelések adatainak tárolásáért a Microsoft SQL Server 2008 R2-es verziója lesz felelős, az adatbázis és az alkalmazás között pedig a LINQ to SQL fogja végezni az objektum-relációs leképzést.

Szakdolgozatomban áttekintést nyújtok az ASP.NET felépítéséről, a mögötte meghúzódó eseményvezérelt és objektum-orientált modellről, amely az asztali alkalmazások fejlesztéséhez hasonlóvá teszi a dinamikus webes tartalmak elkészítését. Bemutatom, hogy a World Wide Web alapjául szolgáló állapotmentes HTTP protokoll és kérésenként felépülő majd megsemmisülő Page objektumok mellett hogy őrzi mégis az ASP.NET a weboldalak utolsó állapotát és kliens munkamenetéhez tartozó adatokat. A biztonság minden üzleti alkalmazásban fontos, így szóba kerül milyen készen kapott módszerekkel lehet a felhasználók hitelesítését és jogosultságaik ellenőrzését elvégezni.

Ezután végigmegyek egy webáruház kivitelezési lépésein. A követelmények és a specifikáció meghatározása után a tervezés fázisában a használati esetek tisztázása, navigáció és a kialakítandó adatbázis szerkezetének megfontolása következik. Az implementáció részletezése során kiderül, hogyan csökkenti a redundanciát a kódban a mesterlapok használata és a saját vezérlők írása. Az interaktivitás és a teljesítmény növeléséhez pedig AJAX komponenseket használok fel.

Végül a szoftver tesztelésével és a fejlesztési lehetőségek számbavételével zárom a szakdolgozatot.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.