EKG adatgyűjtő egység

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Tóth Csaba
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A feladatom egy 12 csatornás Holter-készülék megtervezése és megvalósítása volt. Napjainkban a szív és érrendszeri betegségek vezető szerepet töltenek be a halálozási statisztikákban. Ezen betegségek helyes diagnózisának felállítását teszik lehetővé az elektrokardiográfok. Bizonyos esetekben az orvos pontosabb diagnózist tud adni, ha hosszabb idejű mérés áll rendelkezésére a páciensről. Ebben nyújtanak segítséget a hordozható elektrokardiográfok (Holterek), melyek 24 órán keresztül monitorozzák a szív elektromos jeleit.

A tervezési szakaszt alapos irodalom- és piackutatás előzte meg, melynek során megismertem az EKG-készülékek tulajdonságait és a mérendő EKG-jelek jellemzőit. A piackutatás során több mint 16 gyártó termékpalettáját vizsgáltam meg, hogy a jelenleg elérhető legjobb konstrukciót tudjam megvalósítani. Kiválasztottam a feladatra leginkább alkalmasnak vélt mikrovezérlőt, AD-konvertert, vezeték nélküli kommunikációs megoldást, valamint megterveztem a megfelelő tápellátást.

A komplett rendszertervezést követően megterveztem a hardver teljes áramkörét, valamint a prototípus négyrétegű nyomtatott áramköri rajzolatát. A feladat részét képezte továbbá a beágyazott szoftver megtervezése és implementálása. Ezt követően a mérés folyamatába is betekintést nyújtok.

A dolgozat végén bemutatom a készülékkel készített felvételek szűrését, illetve az általam implementált QRS-detektor algoritmust. Végezetül összefoglalom és értékelem az elkészült prototípust, valamint kitérek a továbbfejlesztési lehetőségekre.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.