EKG érzékelő modul fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kollár Zsolt
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

Az EKG készülékek manapság már nem csak a kórházakban, hanem a rohamkocsikban és a rendelőkben is alapfelszereltségnek számítanak. Számos funkcióval rendelkeznek, melyek mind más szempontból adnak információt a beteg állapotáról. Az EKG műszerek egyik fajtája a Holter készülék, mely annyiban különbözik egy hagyományos berendezéstől, hogy 24 órán keresztül képes a páciens szívműködését monitorozni.

Diplomatervemben egy Holter készülék megtervezésével és elkészítésével foglalkozom. Részletes irodalomkutatást végeztem, melynek során megismertem a szív működését, valamint az EKG görbe paramétereit. Ezeket az ismereteket felhasználva készítettem el a rendszer részletes specifikációját. A specifikáció során a rendszer általános képességein túl kitérek az egyes alkatrészekkel szemben támasztott követelményekre is.

A követelmények megfogalmazása után elkészítettem az áramkör terveit és a kapcsolási rajzot. Az elkészült NYÁK-ot a terveknek megfelelően működésbe helyeztem.

Az elkészült készülék egy külső memóriakártyára képes a monitorozás során begyűjtött adatsorokat elmenteni. Az elmentett adatok kiértékelését először utófeldolgozással végeztem el Matlab segítségével, amely során meghatároztam a QRS komplex helyét, nagyságát és bemutatok egy a kamrafibrilláció detektálásához szükséges módszert is.

Az eszköz rendelkezik Bluetooth interfésszel is, így lehetőség van az adatok vezeték nélküli továbbítására. Egy Android alapú okostelefonnal kapcsoltam össze az eszközt a Bluetooth segítségével. Az Androidra elkészített programkód képes az adatok közel valós időben való mérésére, megjelenítésére és a pulzus meghatározására is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.