EMACS alapú integrált fejlesztőkörnyezet létrehozása OpenFlow rendszerekhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Gulyás András
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Manapság a programozók munkáját a különféle programnyelvek használatakor rengeteg hatékony fejlesztőkörnyezet segíti. Segítségükkel a fejlesztés nagymértékben felgyorsulhat, és a programozás során felmerülő hibák felderítésére hatásos eszközöket biztosítanak számukra.

Az úgynevezett SDN, vagyis Software Defined Networking megoldások egy újfajta megközelítést alkalmaznak a hálózatok világában. A hagyományos hálózatoktól eltérően olyan architektúrát dolgoztak ki ennek keretében, amelynél a hálózatok vezérlési és továbbítási feladatai jól elkülönülnek. Ez lehetővé teszi, hogy az alapvetőbb funkcionalitásokat egy absztrakt rétegen keresztül kezeljük. Egy ilyen hálózatot így a hagyományos szoftverfejlesztéshez hasonlóan programozva lehet vezérelni, sokkal nagyobb mértékben testre szabhatóvá téve az olyan alapvetőbb hálózati funkcionalitásokat, mint például a csomagtovábbítást.

Ugyanakkor a programozói hibák folyományaként veszélybe kerülhet a hálózatok magas rendelkezésre állása. Tekintve a technológia viszonylagos újszerűségét és kiforratlanságát, egyelőre nem áll rendelkezésre a hagyományos szoftverfejlesztésekhez hasonló integrált fejlesztőkörnyezet, ami a fejlesztők munkáját segítené, illetve a hibák felderítését megkönnyítené.

A diplomatervem során ezért egy ilyen környezet lehetőségét vizsgáltam, és célul tűztem ki annak megvalósítását az egyik legelterjedtebb SDN technológiának, az OpenFlow hálózatoknak a segítségével.

A környezet, amire a választás esett a GNU projekt keretében ingyenesen elérhető Emacs szoftver, ami egy nagymértékben testreszabható és sokoldalú szövegszerkesztő program, amit az ELisp nyelv segítségével lehet újabb funkcionalitásokkal bővíteni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.