ESD rendszer teszt automatizálás

OData támogatás
Konzulens:
Gódor Győző
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Manapság a technika fejlődése miatt egyre több elektronikus eszköz vesz minket körül, melyeknek számos szigorú teszten kell megfelelniük. Az egyik ilyen meghatározó immunitás teszt az EMC-n (Electromagnetic compatibility – elektromágneses kompatibilitás) belül az ESD (Electrostatic discharge – elektromos kisülés). Ennek lényege, hogy impulzusszerű elektromos energiával történik a vizsgált eszköz „megzavarása”. A mérés elvégzéséhez egy úgynevezett ESD pisztoly szükséges. Alapvető elvárás, hogy a mérési eredmények megbízhatóak legyenek, melynek feltétele magának a mérőeszköznek a rendszeres ellenőrzése és kalibrálása. Az ESD pisztoly esetében, előírás szerint, háromhavonta kell a rendszer tesztet elvégezni.

Szakdolgozatom témája az ESD rendszer teszt lehetőségek szerinti automatizálása, melynek célja a ráfordított idő jelentős lerövidítése, és ezzel erőforrás megtakarítás megvalósítása.

Munkámban ismertetem az elektrosztatika és az ESD ide vonatkozó lényegi elemeit, az ESD mérés és a rendszer teszt folyamatát. Bemutatom a használt eszközöket, részletezem ezek programozási lehetőségeit. Kifejtem programom lényegét, áttekintést adok a kódoláshoz használt nyelvekről. Elemzem és szemléltetem az elvégzett mérések során kapott eredményeket.

Az általam készített programmal a rendszer tesz elvégzésének időtartama két napról egy napra csökkent. A munkám kezdetekor kitűzött célomat sikerült megvalósítanom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.