ESEO LMP műholdfedélzeti kísérlet tápegysége

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szabó József
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

A szakdolgozatom témájául az ESEO műholdra készülő LMP plazmadiagnosztikai műszer energiaellátásáért felelős tápegységet választottam.

A kísérletet bemutató bevezető után ismertetem a műszerre vonatkozó fedélzeti, illetve tudományos követelményeket. Áttekintem a műholdfedélzeti energiaellátásban leggyakrabban alkalmazott másodlagos tápegység típusokat, összehasonlítom az egyes típusok előnyös és hátrányos tulajdonságait és a felsorolt követelmények által támasztott paraméterek tükrében kiválasztom a legalkalmasabb típust, illetve kidolgozom annak elektronikai blokkvázlatát a részegységek funkcionális bemutatásával.

A továbbiakban megtervezem a blokkvázlat részegységek kapcsolási rajzát a tervezési megfontolások részletes bemutatásával, különös tekintettel az induktív alkatrészek tervezésére. Felépítem a tápegység modelláramkörét, felélesztem és beállítom a paramétereket az ismertetett követelmények szerint. A tervezési megfontolások helyességét igazolom a modelláramkörön elvégzett mérésekkel és az eredmények kiértékelésével. A vizsgálatokat előkészített tesztelési környezetben végzem, a kimenetek feszültségeit és teljesítményeit műterhelés segítségével mérem be, a hőterhelés alatti viselkedést hőkamrás méréssel tesztelem. A vizsgálatok után bemutatom a továbblépés, illetve a fejlesztés lehetőségeit.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.