ESP 8266 platform illesztése LabVIEW környezethez

OData támogatás
Konzulens:
Kovács Gábor
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Az ESP8266 egy WiFi-kommunikációs modult és egy mikrokontrollert integráló SoC, mely alacsony árának köszönhetően rendkívül népszerű beágyazott IoT rendszerek területén. Az ilyen alkalmazások fejlesztését jelentősen gyorsítja és megkönnyíti, ha az algoritmusok először egy magas szintű környezetben implementálhatók és tesztelhetők. Ilyen környezet a LabVIEW, mely azonban a dolgozat megírásának időpontjában csak rendkívül korlátozottan támogatja az ESP8266 platform használatát.

A dolgozat egy olyan LabVIEW blokkokból álló könyvtár fejlesztését ismerteti, mely lehetővé teszi az ESP8266 eszköz perifériáinak alacsony és magas szintű használatát is. A megvalósított architektúrában a felhasználói program LabVIEW környezetben fut, a beágyazott eszköz perifériáit soros vagy WiFi-kapcsolaton keresztül éri el a kontrolleren futó firmware szolgáltatásain keresztül. Képes a digitális bemenetek olvasására és írására, az analóg bemenet kezelésére, valamint a beágyazott eszközön futó kód segítségével megbízható periódusidőmérésre és inkrementális adók jeleinek fogadására. Ezen felül az ESP8266-hoz I2C vagy SPI buszon csatlakoztatott eszközök adatai LabVIEW alól is elérhetők.

A dolgozat ismerteti az ESP8266 platformot és a programozásához használt Arduino IDE fejlesztőkörnyezetet, valamint bemutatja a PC-n futó LabVIEW és a beágyazott eszköz közti kommunikáció protokollját. Az egyes funkciókat megvalósító LabVIEW blokkok és hozzájuk tartozó firmware függvények részletesen is ismertetésre kerülnek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.