ETSI ITS V2I járműkommunikációs infrastruktúra hálózati csatlakoztatásának tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Jakab Tivadar
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Az intelligens közlekedési rendszerek szolgáltatásainak kommunikációja (ETSI ITS G5) egyrészt a járművek fedélzeti egységeinek (OBU) kapcsolatára alapoz, másrészt a jármű fedélzeti egységein és az utak mentén telepített, hálózatba kapcsolt eszközökön (RSU) keresztül éri el a szolgáltatási infrastruktúrát.

A feladatom az autópályák mentén telepített RSU-k hálózati csatlakoztatását meghatározó követelmények alapján a csatlakoztató hálózat alapvető architekturális és topológiai változatainak összefoglaló áttekintése és értékelése, valamint egyszerű tervezési folyamat, módszertan és modellek specifikálása volt, a követelményeket teljesítő hálózatok tervezésének támogatására.

A tervezési folyamat, modellek és módszerek kidolgozása során az intelligens közlekedési rendszerek szolgáltatásai kommunikációs igényének és követelményeinek meghatározásakor a tipikusnak tekinthető szolgáltatási portfóliók (pl. C-Roads Day-1-Services) kommunikációs igényeiből, követelményeiből indultam ki, és specifikáltam egy tervezési folyamatot, valamint az egyes tervezési lépések adatigényét és elvárt eredményét.

A szolgáltatások kommunikációs igényei és követelményei, valamint az autópálya környezet sajátosságai alapján alapvető architekturális, topológiai és technológiai változatokat dolgoztam ki az ITS szolgáltatások hibatűrésének támogatására.

A kidolgozott modellek és módszerek gyakorlati alkalmazhatóságát a FLEXPLANET hálózatmodellező rendszer modelljeire alapozott példákkal illusztráltam.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.