Edge Computing transzport protokoll támogatása QUIC használatával

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Molnár Sándor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A Web protokolljai jelentős fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években. A HTTP/2 és a QUIC új technológiák, melyeknek célja a Webes forgalom gyorsabb és hatékonyabb átvitele. A QUIC protokoll egy új megközelítést alkalmaz: a transzport rétegben UDP fölött működik, és felhasználói rétegben implementálja a TCP szükséges mechanizmusait.

Az Edge Computing egy új modell, mely egy elosztott számítási felhővel igyekszik hatékonyabbá tenni a Dolgok Internetét. Az új modellnek számos ígéretes felhasználása van, és segítségével újragondolhatjuk a jövő hálózatainak architektúráját.

Ebben a dolgozatban értelmezem a QUIC protokoll használhatóságát az Edge Computing modellben. Bemutatom egy mechanizmus tervezését, implementációját és teljesítményelemzését, mely képes az alkalmazási réteg információi alapján dinamikusan szabályozni a QUIC protokoll torlódásszabályozási algoritmusának agresszivitását.

Ezek után ismertetek egy általam implementált mérési környezetet, mely a QUIC teljesítményének növelése mellett csomagátrendeződést generál az átvitelben. Az elvégzett mérések alapján állítható, hogy a QUIC torlódásszabályozása rendkívül ellenálló a csomagátrendezőséssel szemben, ezért a jövőben tervezhetőek olyan új mechanizmusok, melyeknek mellékhatásaként csomagátrendeződés keletkezik.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.