Edzéstervező alkalmazás háttér rendszerének és funkcióinak tervezése és megvalósítása Android környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Braun Patrik János
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A napjainkban elérhető legtöbb étel egészségtelen, kevésbé laktató, pedig sok kalóriát tartalmaznak. Mind emellé a mai felgyorsult világban az embereknek nincs ideje megfelelő mozgásra sem, így ezek következményeként az átlag ember kicsit túlsúlyos. Manapság már rengeteg módszer létezik a helyes diéta betartására, az esetek többségében ilyenkor a bevitt kalóriamennyiséget szabályozzuk. Mivel már nagyon sok ember rendelkezik okos telefonnal, így egy étrendtervező mobilalkalmazás sokaknak segítséget nyújtana a helyes táplálkozás kialakításában. A következőkben egy ilyen rendszer kerül bemutatásra.

Munkám során egy Android alapú étrend követő alkalmazást terveztem és fejlesztettem, ami egy szintén fejlesztés alatt álló edzéstervező alkalmazás része. Ez képes kezelni különböző ételeket azok kalóriamennyiségével együtt. Továbbá az elvégzett edzésekből kiszámolja az elégetett kalória mennyiséget és ezt összesíti a bevitt kalóriával, így kaphatunk egy fennmaradt kalória többletet vagy hiányt. A felhasználók külön vannak kezelve, így mindenki a saját kalóriamennyiség értékeit naplózhatja. Ezen felül az adatokat a felhőben is tárolódnak, amik valós időben frissülnek, ha csatlakozva vannak az internetre, illetve bármikor lehetőség van szinkronizációra. Így tehát ha véletlen törlődnének az adatok vagy új készüléken szeretné folytatni az étrend összeállítást, könnyedén vissza lehet állítani a már használt értékeket.

A fejlesztés közben törekedtem a Material design elveinek követésére, így a már megszokott mobil felületek használatával, bárki könnyen elsajátíthatja a program használatát. Ezt segítik továbbá a beépített példa adatok, melyek egy irányt mutatnak a helyes használathoz, de a program megengedi a teljes egyéni étrend összeállításokat is. Az alkalmazás ezen felül használja az ezzel párhuzamosan fejlesztett edzéstervező applikáció gyakorlatainak számértékeit (gyakorlat nehézsége, elégetett kalória egy ismétlésnél).

Az elkészített program használatával, akár kezdők is könnyedén nyomon tudják követni a bevitt és elégetett kalóriamennyiségek értékeit, de az ebben jártasabbak számára is egy átláthatóbb, bármikor elérhető adatbázis felépítése segítséget nyújthat, a mindennapi helyes táplálkozás betartásában.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.