Egészségállapot monitorozása Android támogatással

OData támogatás
Konzulens:
Kundra László János
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az elmúlt években megfigyelt tendencia, hogy az emberek egyre fontosabbnak tartják egészségük megőrzését, visszaszerzését, így egyre inkább előtérbe kerül, az egészségállapot kontrollálása, javítása. Hasznos lenne egy központi rendszer, ahol az emberek, mint páciensek tárolhatnák medikai paramétereiket, melyekhez a hozzájuk rendelt elemzők is hozzáférnének, így egyszerűbbé téve a diagnosztizálás folyamatát.

Feladatom során egy Java Enterprise Edition technológiájú szerver oldali alkalmazást készítek, mely a páciensek és elemzők közötti kommunikációs csatorna megvalósulásáért felelős. Az elkészült web alkalmazás Glassfish alkalmazásszerveren működik, amelyhez, az adatok tárolásáért felelős MySQL adatbázist helyezek. A web alkalmazás felületén a páciensek amellett, hogy beállíthatják általános medikai adataikat, mint vércsoportjukat, gyógyszerallergiájukat, a rendszerbe időszakosan feltölthetik szervezetük működésével kapcsolatosan mért számszerű értékeiket (vérnyomás, vércukorszint) is. Ezen értékekhez a hozzájuk rendelt elemzők is hozzáférhetnek, illetve üzenetek által tájékoztatást adhatnak a pácienseknek.

Dolgozatom során, a hatékonyabb adatgyűjtés és a szerver oldali alkalmazás támogatása érdekében egy mobilalkalmazást is készítek. Az alkalmazást Android platformra készítem el, melyhez egy gyári pulzusmérő hardvert illesztek. A mobilkliens és a pulzusmérő közötti kommunikáció bluetooth csatornán át valósul meg. A mérőeszköz által észlelt értékeket lokálisan tárolom és grafikus formában jelenítem meg. Emellett a mért értékeket a szerver oldalra is továbbítom, így lehetővé téve az elemzőnek a pulzusadathoz való valós idejű hozzáférést.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.