Egészségügyi alkalmazás fejlesztése Java EE környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Villányi Balázs János
Elektronikai Technológia Tanszék

Az informatika napjainkban is tartó dinamikus fejlődése az egészségügyi ágazatot sem hagyja érintetlenül. A számítástechnika életünkben már-már mindennapos, s mint minden területen, így az orvosi ellátásban is képes gördülékenyebbé tenni bizonyos folyamatokat. Ugyanez igaz az ügyintézésre, s erre sokszor szükség lehet az egészségügyben is, például receptek kiadásakor, vagy ambuláns lapok kezelésénél. A web alkalmazások iránti növekvő érdeklődésnek köszönhetően hasznosnak bizonyulhat egy online felület az orvos-beteg közötti kommunikáció megvalósítására és a fentiek megkönnyítésére.

A Java Enterprise Edition az egyik legelterjedtebb technológia szerveroldali alkalmazások fejlesztésére. A platform vállalati méretű, sok felhasználós, elosztott szoftverek fejlesztéséhez nyújt hatékony támogatást. Különböző API-k segítségével nyújt megoldást például olyan követelményekre, mint a perzisztencia, tranzakciókezelés, távoli elérés vagy névszolgáltatás. Továbbá fontos követelmények voltak a technológia megalkotása során a többszálúság támogatása, a magas rendelkezésre állás és a platformfüggetlenség.

A szakdolgozatom célja a Java EE platform megismerése mellett egy egészségügyi alkalmazás elkészítése, amelybe az alkalmazás mind a két fő komponensének tervezése és megvalósítása beletartozik: a backend oldali adatbázis réteg és üzleti logika, valamint egy frontend webes felület, amely a felhasználók számára elérhetővé, láthatóvá teszi az egyes funkciókat. Többek között lehetővé teszi az interaktív üzenetváltást a beteg és páciens között, dokumentummenedzsmentet valósít meg ambuláns lapok kezelésére és digitális recept generálására nyújt lehetőséget. Az alkalmazás Java EE alapokon áll, a webes felületet elkészítéséhez a JavaServer Faces technológiára esett a választásom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.