Egészségügyi alkalmazások adatintegrációja webes platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Hosszú Gábor
Elektronikus Eszközök Tanszéke

Jelen diplomadolgozat egy féléves ösztöndíj program keretében készült Monte da Caparicán, Portugáliában, mely során a következő feladatokat valósítottam meg:

Egy orvosi laboratóriumban különböző biokémiai mérőberendezések eredményeit integráltam egy web-alapú platformra, illetve ezt a folyamatot automatizáltam. A munkát nyílt forráskódú adatintegrációs szoftver valamint web szolgáltatások segítségével oldottam meg. Ezután egy üzleti intelligencia szoftver segítségével egy könnyen használható eszközt adtam a kutatócsoport kezébe, mely segítségével elvégezhetik az adatok feltárását.

Dolgozatomban az elvégzett munka leírása mellett elméleti hátteret biztosítok az adatintegrációhoz , a web szolgáltatásokhoz és az üzleti intelligencia rendszerekhez.

A szakirodalom alapján felállítok egy fogalmi keretrendszert, mely segítségével a különböző adatintegrációs platformok objektíven kiértékelhetők, és összehasonlíthatók.

Ezt a keretrendszert használva összehasonlítok két nyílt forráskódú adatintegrációs megoldást különböző technikai szempontok szerint, és kiválasztom azt, amely legjobban illeszkedik az igényeinkhez.

A dolgozatomban szereplő futási eredményekkel igazolt fejlesztéseim alátámasztják azt a véleményemet, hogy az együttműdödő-képesség szellemében érdemes egy könnyen karbantartható nyílt forráskódú rendszert megvalósítani, mintsem saját programmal próbálkozni egy hasonló kaliberű kutatási projekt esetében.

Tekintve, hogy szigorúan bizalmas orvosi adatokról van szó, fontos része a munkámnak a megvalósított rendszer biztonságtechnikai szempontból történő vizsgálata, valamint a rendszer biztonságossá tétele.

Végül javaslatokat teszek arra, hogyan lehetne a rendszert újabb üzleti intelligencia funkciók hozzáadásával tovább fejleszteni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.