Egészségügyi diagnosztikai rendszer továbbfejlesztése Android készülékek által rögzített multimédia tartalom feldolgozásával

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A számítástechnika világa folyamatos fejlődésben van. Az elmúlt évtizedekben számos új technológia, váltotta egymást, mind hardver, mind szoftver szinten. Ezeknek az egymást követő újításoknak köszönhető, hogy mára a kezünkben hordozhatjuk mobil telefonok formájában mindazt, ami korábban csak számítógépek segítségével volt elérhető.

Az elmúlt két évtizedben az Interneten is megfigyelhető volt ez a hatalmas fejlődés. A szélessávú Internet és az okostelefonok elterjedése miatt felmerült az igény, hogy a szélessávú Internet a telefonokról is elérhető legyen. Ennek megvalósításával kinyílt a világ a mobiltelefonok és ez által az azokra fejlesztett alkalmazások előtt.

A mobiltelefonok fejlődésével kialakultak a mobil platformok, amelyek között mára zászlóshajóvá nőtte ki magát az Android platform, így a dolgozatomban bemutatott feladat alapjaként is ez a platform szolgál.

A projekt célja, egy olyan egységügyi diagnosztikai rendszer kialakítása volt, amely aktívan és kötöttségek nélkül tudja segíteni az orvosok és pácienseik közötti kommunikációt. A rendszer segítségével a beteg olyan problémákkal is orvoshoz fordulhat, amivel korábban nem fáradt volna be egy orvosi rendelőbe.

Az orvosi diagnosztika egyik fontos eleme a képalkotás, képek, egyéb adatok elemzése, amelyek akkor is elvégezhetők, amikor a beteg nincs jelen. Ezek a feladatok szoros kapcsolatban állnak a telefonok multimédiás képességeivel, így a szakdolgozat témája, hogy hogyan segítheti a telefon multimédiás funkciói egy orvosi diagnosztikai rendszer működését, illetve hogyan járulhat hozzá az orvos és betege közötti kommunikáció elősegítéséhez.

A rendszer funkció között megtalálhatjuk a fényképek, hang- és videó fájlok készítését, megtekintését, és természetesen mások számára való közzétételét. Lehetőségünk van diagramok készítésére, betegként tapasztalataink megosztására, és egyéb kommunikációs lehetőségek kihasználására.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.