Egészségügyi kódolás-támogató rendszer fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Strausz György
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az utóbbi években a számítógépek számítási kapacitásának robbanásszerű fejlődésével egyre több szellemi munkát igénylő feladat válik automatizálhatóvá. A gyorsabb hardvereknek köszönhetően a gyakorlatban is futtathatóvá váltak olyan számításigényes algoritmusok, melyek a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás és a szövegbányászat területén jellemzőek. Szakdolgozatomban ezeket a módszereket az egészségügyi kódolásra alkalmazom.

Az egészségügyben finanszírozási és népegészségügyi (pl. járványkövetési) célokból statisztikai adatokat kell gyűjteni az elvégzett kezelésekről, a kezelt betegségekről. Ilyenkor a betegségeket formális kódrendszerekben ábrázolják, melyek sajnos meglehetősen bonyolultak, a zárójelentések és diagnózisok manuális kódolása rendkívül idő- és így pénzigényes tevékenység. A szakdolgozatban e folyamat részleges automatizálásának lehetőségét vizsgálom meg. Létrehozok egy olyan rendszert, amely a kódoló személyzetet segíti a kód gyorsabb megtalálásában azáltal, hogy egy diagnózisra válaszként visszaadja a legrelevánsabb kódok listáját. A későbbiekben előnyös lenne bevezetni Magyarországon egy ilyen központi, webes felülettel is rendelkező szolgáltatást, ezért a rendszer kialakítását úgy terveztem meg, hogy egy ilyen szolgáltatás alapja lehessen, illetve elkészítettem egy prototípus webes felületet is hozzá.

Szakdolgozatomban egy általános bevezető rész után bemutatom az eddigi nemzetközi megoldási javaslatokat. A feladat alapvető sémájának felvázolását követően részletesen ismertetem a felhasznált osztályozási módszereket (vektortér, naiv Bayes, perceptron, szupport vektor gép). Ezután megvizsgálom, milyen lehetőségek rejlenek több osztályozó eredményeinek keverésében, hibrid modellek létrehozásában. Ezt követően a konkrét implementációt mutatom be, felvázolom a létrehozott osztályozási keretrendszer felépítését és a webes prototípus működését. A rendszert magyar és német nyelvű BNO-kódrendszer szerint kódolt mintahalmazokkal részletes kiértékelésnek vetem alá. Megvizsgálom a felhasznált minták előfeldolgozottságának hatását, végül értékelem az elkészült megoldást és továbbfejlesztési lehetőségeket sorolok fel.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.