Egészségügyi központ villámvédelmi tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szedenik Norbert
Villamos Energetika Tanszék

Kivonat

A villámcsapások okozta károk különösen nagy veszélyforrások ránk és környezetünkre nézve. Napjaink egyre fejlődő elektronikája, amely életünk szerves részévé vált, egyre érzékenyebb a túlfeszültségekre, melyek nem csak közvetlen becsapáskor keletkezhetnek, hanem akár az épületeinkhez csatlakozó nagy kiterjedésű vezetékhálózatokon keresztül is érkezhet. A túlfeszültségek megfelelő védelem nélkül nagy káresemények forrásai lehetnek, melyek nem csak anyagi kárt, hanem akár emberéletet is követelhetnek. Ezért van szükség körültekintő villámvédelmi tervezésre.

Magyarországon 2009-től lépett életbe az MSZ IEC 62305 nemzetközi villámvédelmi szabvány. A szakemberek számara az új szabványsorozat több kérdést vet fel. Használata bonyolult és hosszadalmas, az évtizedek tapasztalatával alátámasztott magyar szabványhoz képest. Terjedelme jóval nagyobb, átláthatósága nehezebb.

Diplomatervem a villámvédelmi tervezésre vonatkozó hazánkban használatos régi MSZ 274 és új nemzetközi egységes MSZ IEC 62305 szabványok felhasználásával, megtervezett villámvédelem egy egészségügyi központ példáján keresztül próbálja bemutatni a szabványok közti különbségeket, rámutatni egyes előnyökre, hátrányokra.

A bevezetés után rövid áttekintés következik a villámvédelem kialakulásáról, és a korszerű villámvédelmekről, majd ismertetem az MSZ 274 és az MSZ IEC 62305 szabványok felépítését.

A második és harmadik fejezetben besorolás és kockázatelemzés után javaslatokat teszek villámvédelmi intézkedésekre. Majd az utolsó összefoglaló fejezetben összegzem tapasztalataimat a két szabvánnyal kapcsolatban.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.