Egy csatornás ECG készülék tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Benesóczky Zoltán
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A diplomatervem célkitűzése az, hogy egy működő, egycsatornás EKG - berendezést hozzak létre. A feladat része a testről rögzített elektrokardiogram PC - n történő megjelenítése.

A két féléves diplomaterv része az irodalomkutatás, valamint eddigi megvalósítások tanulmányozása. A tapasztalatok alapján saját rendszerterv készítése, mely magában foglalja a hardware, ill. software - terv megalkotását. További feladat a megtervezett analóg egység implementálása PSoC 5 környezet alatt, valamint a már ledigitalizált, valós - idejű jelfolyam továbbítása a számítógép felé, ahol az adatok feldolgozása és megjelenítése történik.

A kiszolgáló program (host application) megírása is a feladat része (C#).

Az analóg egység kialakítására több alternatíva is létezik: egyrészt a piacon kapható professzionális AFE (analog front - end), mely integráltan tartalmazza a szűrő-erősítő-jelformáló/digitalizáló egységet. Ilyen pl. a Analog Devices által gyártott ADAS 1000. Másik megoldás az AFE külső kialakítása, a jel ledigitalizálása, és ehhez egy feldolgozó mikroprocesszor egység illesztése. A harmadik megközelítés - a preferált - kialakítása úgy történik, hogy az AFE egy olyan mikrovezérlő környezetben kerül implementálásra, mely integráltan tartalmaz analóg - programozható egységeket (lásd. műveleti erősítők, Delta - Sigma A/D átalakító, multiplexer, stb.), ezzel megkönnyítve a struktúra kialakítását, és minimális külső áramkör igénnyel rendelkezik. A választott mikrovezérlő a Cypress által gyártott PSoC 5.

A kellő precizitás igénye miatt az instrumentációs erősítő a mikrovezérlőn kívül, külön IC - ként kerül felhasználásra.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.