Egy digitális város tervezése és gazdasági adatainak számítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szabó Csaba Attila
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A dolgozat során a vezeték nélküli hálózatok egy speciális csoportjával, a digitális városokkal foglalkoztam. A kezdeti tervem az volt, hogy egy általam választott városra tervezzek egy infrastruktúrát és azon olyan szolgáltatásokat, amelyek által a város digitális várossá alakulhat.

A feladatom során Sopronra terveztem egy vezeték nélküli hálózatot, melyen különböző szolgáltatásokat javaslok megvalósítani.

Sopronra konkrét topológia tervet készítettem, mely megvalósításához ma forgalomban lévő eszközöket is javasoltam.

A dolgozatom egy megvalósíthatósági tervet is tartalmaz, melyben a hálózat költségszámítását is elvégeztem. Ezen adatok segítségével egy megtérülési rátát is számoltam, mely eredményeképpen azt kaptam, hogy a hálózat tényleges kiépítése esetén öt éven belül megtérülne a telepítési és működési költségek.

A dolgozatban kitértem a digitális városok jellemzőire, infrastruktúrájukra.

Egy konkrét tervezési folyamat lépésein végigmenve, a konkrét hálózati tervvel is bemutatom. A terv után a pontos gazdasági számításokat ismertetem, mely eredményeit a végén összegeztem.

A külföldi tapasztalatok az mutatják, hogy egy ilyen hálózat nagyban elősegítené a város gazdasági és a különböző kutatási területek fejlődését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.