Egyedi nedvességmérő keret ember-gép interfészének tervezése és megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Napjainkban a biomassza felhasználása potenciális energiaforrásként ismét felértékelődőben van. A biomassza a természetben folyamatosan újra termelődő szervezetekből származó, energiatermelésre felhasználható anyagokat jelenti. A biomassza egyik leggyakoribb hasznosítási módszere a tüzelés, a biomassza eltüzelése biomassza-tüzelésű blokkokban történik.

Az eltüzeléshez fontos paraméter a beérkező szerves anyag nedvességtartalma. A nedvességtartalom mérésére egy magyarországi biomassza erőmű részére a meglévő termelésirányító és végrehajtó rendszerbe egy egyedi nedvességmérő keret kerül integrálásra.

Az egyedi nedvességmérő keret önálló ember-gép interfésszel rendelkezik, valamint a jelenlegi virtualizált SCADA rendszerbe is integrálásra kerül. A nedvességmérő keret feladata a szállítójárművön érkező bálák előzetes vizsgálata.

Dolgozatomban leírásra kerül a biomassza-tüzelésű blokk fűtőanyag átviteli folyamata, valamint az új nedvességmérő állomás beillesztése a rendszerbe. Bemutatásra kerülnek továbbá a meglévő termelésirányító és végrehajtó rendszer főbb elemei, előtérbe helyezve annak SCADA elemeivel. A dolgozat részletezi a telepített nedvességmérő-keret ember-gép interfész felületeinek tervezési elveit és a megvalósítás lépéseit. Ezután bemutatásra kerül a PLC vezérléssel való adatkapcsolat kialakítása és az interfészek megvalósítása is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.