Egyenáramú vontatási hálózat szimulációja M4 környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ladányi József
Villamos Energetika Tanszék

A budapesti 4-es metró kiépítése egy igen nagy, és régóta elhúzódó projekt. Az első ötlet és az építkezés megkezdése között több, mint 3 évtized telt el. Személyesen 2011 októbere óta veszek részt az áramellátó hálózat telepítési munkálataiban a Siemens Zrt. alkalmazásában.

Jelen szakdolgozat témája a vontatási hálózat szimulációja M4 környezetben, célja pedig, hogy betekintést nyerjünk a vonatok által az energiaellátó-hálózatra gyakorolt hatásokról, illetve a forgalom alatti viszonyokról. A kapott grafikonok alapján szeretnék olyan becslést adni a változtatható paraméterre vagy paraméterekre, aminek következtében a fogyasztás a lehető legkisebb.

A városi tömegközlekedésnek egy speciális, igen komplex fajtája a metró. A nagyvasúti vontatáshoz hasonlóan több rendszer található, amik külön-külön is igen bonyolult rendszerek.

Ezen szakdolgozat szempontjából legfontosabb rendszer az energiaellátó-rendszer, ami biztosítja, hogy a városi középfeszültségű hálózatból felvett energia eljusson az állomási fogyasztókhoz és a harmadik sínhez, amiből aztán a vonat fel tudja venni a számára szükséges energiát. Több feszültségszint van jelen a hálózatban, illetve egyenáram és váltakozó áram is. A rendszer legfontosabb részei a 10 kV-os elosztó, a 0,4 kV-os elosztó, és a 800 V-os vontatási mező, illetve a 2 segédüzemű, a 2 vontatási transzformátor és az egyenirányítók.

Az esettanulmány két részre bontható. Első lépésben a villamos vontatás szempontjából fontos hálózatrészben található kábeleket kellett méreteznem, ami során figyelembe kellett venni az áramerősségek mellett a kábelek elhelyezését és egymáshoz viszonyított térbeli helyzetét is. A második lépésben vizsgáltam a teljesítményviszonyokat. Az elemzéshez a MATLAB nevű programban írt kódot használtam, amibe a vonatok áramfelvétel görbéit betáplálva, majd a tartózkodási időt és a vonalon közlekedő szerelvények számát megadva, a program kiszámolja az ideális követési távolságot, ami a menetrend tervezésénél lehet fontos szempont.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.