Egyensúlyozás objektív vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Jobbágy Ákos Andor
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az egyensúlyozás vizsgálatára és annak számszerű jellemzésére a x-IMU-t használtam. Ez egy gyorsulásmérőt, magnetométert és giroszkópot tartalmazó eszköz, mely rendelkezik egy felhasználói felülettel. A háromdimenziós szögelfordulásokat (Euler-szögek) alapul véve megalkottam egy mérőszámot, mellyel jól jellemezhető az egyensúlyozás. Az alanyoknak összesen öt feladatot kell teljesíteni a mérés során: sima állás, visszatartott lélegzettel állás, csukott szemmel állás, bal és jobb lábon állás. Minden mérés 20 másodperces. A x-IMU által rögzített adatokat MATLAB-al dolgoztam fel.

Összesen 31 alanyról, mintegy 40 felvételt készítettem. Ezek alapján következtetéseket vontam le és az embereket kategóriákba soroltam teljesítményük alapján: átlagon felüli, átlagos és átlag alatti. 9 alanyról fél év elteltével kontroll vizsgálatot is végeztem, így bizonyítva a megalkotott paraméter állandóságát.

Ezen kívül foglalkoztam a stressz állapot meghatározásával is egy fotopletizmográfiás szenzort felhasználva. A HRV (szívfrekvencia-variabilitás) meghatározására szintén a MATLAB programot használtam. Az eredmények alapján csak akkor határozható meg biztonsággal a stressz jelenléte, ha van egy nyugalmi állapotban készült felvétel is az alanyról.

Végül vizsgáltam az egyensúlyozás és HRV paraméterek kapcsolatát. Azt kaptam, hogy érdemes a kettőt együtt vizsgálni, mert így meghatározható, hogy az instabilitást a mozgáskoordináció romlása vagy a stressz okozta.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.