Egyesített MPPT és CC/CV napelem kezelő elektronika

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szabó József
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

A műholdak energiaellátásában az űrminősített energiaforrások kezelésére szigorú követelmények állnak fenn. Ilyen követelmény például a napelemek maximális teljesítményű munkapont követése (MPPT), vagy az akkumulátorok töltőáramának konstans áramú – konstans feszültségű (CC/CV) szabályozása.

Az ESA ESEO alacsony földkörüli pályás műhold energiaellátó rendszerét (EPS) a BME egy hallgatói csoportja fejleszti. A csoporton belül a feladatom a napelem illesztő konverterek és a hozzá kapcsolódó MPPT szabályozók kifejlesztése. Az EPS napelem illesztő konverterei összetett vezérlőkörrel rendelkeznek, melyek a napelemeket a megfelelő munkapontba vezérelve szabályozzák a beérkező teljesítményt. Ilyen módon képesek szabályozni az akkumulátor töltőáramát a CC/CV profilnak megfelelően. Szükség esetén az MPPT szabályozók a napelemeket a maximális teljesítményű munkapontba vezérlik.

A dolgozat ismerteti az energiaellátó rendszerrel és a napelem illesztő áramkörökkel szemben támasztott legfontosabb követelményeket. Bemutatásra kerülnek az áramköri tervezés és méretezés lépései, valamint a kifejlesztett egység teszteléséhez szükséges napelem szimulátor felépítése. A dolgozat a mérési eredmények ismertetésével és a fejlesztés további lépéseinek bemutatásával zárul.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.