Egykártyás számítógép (SBC) fejlesztése multimédiás alkalmazásokhoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szabó Péter Gábor
Elektronikus Eszközök Tanszéke

Diplomamunkám egy ARM magos processzorral ellátott egykártyás számítógép megtervezését mutatja be, a rendszerterv megalkotásától a gyártás előkészítéséig. Ehhez hasonló eszközt ipari alkalmazásokban, de már a mindennapokban is egyre gyakrabban használunk, például az okos telefonok formájában. A számítógép fő célja a multimédiás tartalmak megjelenítése és ehhez kapcsolódó alkalmazások támogatása. Az SBC-t elláttam DDR2 memóriával, illetve kártyaolvasóval, melynek segítségével külső flash memória is csatlakoztatható a rendszerhez SDMMC kártya formájában. Számos csatlakozó interfészt terveztem a kártyára, a környezettel való kommunikálás megkönnyítése érdekében.

Az alkatrészek kiválasztásával és a kapcsolási rajz elkészítésével egyidőben pre-layout szimulációkat végeztem a HyperLynx Simulation Software-rel, mely segítséget nyújtott a helyes layout kialakításához elengedhetetlen megkötések feltérképezéséhez. A layout elkészítését alapos kutatás előzte meg, a megfelelő technológia kiválasztásával és tervezési ajánlások tanulmányozásával, melyeket összegeztem a diplomamunkámban. Ezt követőn elkezdődhetett a nyomtatott huzalozású lemez megtervezése, melyhez a Cadence Allegro programot vettem igénybe.

A tervezés - a gyárthatóság szem előtt tartásával - hosszadalmas feladatnak ígérkezett, hiszen törekednem kellett a helyigény és a fogyasztás minimalizálására, mint a Single Board Computer-ek egyik legnagyobb előnyére. Az elkészült terveket termikus és post-layout szimulációknak vetettem alá, melynek hatalmas előnye, hogy a geometria pontos ismeretében készült. Eredményei már meglehetősen valóság közelinek mondhatóak.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.