Egységes Szociális Rendszer pályázat leadó felület tervezése és fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Braun Patrik János
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az elektronikus ügyintézés egyre nagyobb szerepet tölt be az emberek életében. Segítségével könnyebbé tehetők a különböző folyamatok, valamint lehetőség nyílik bizonyos feladatok automatizálására is.

Az ESZR, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Egységes Szociális Rendszere, a szociális pályázatok leadását és bírálását támogató szoftver. Az igények folyamatos növekedésével a rendszer nem tartotta a lépést, így jelenlegi eljárásrendhez képest nagy eltérések vannak. Az alkalmazott technológiára és architektúrára építve nehéz lenne az igényelt új funkciók megvalósítása. Így szükségessé vált a rendszer újbóli elkészítése, és az új folyamatokhoz történő igazítása.

A modern webes technológiáknak köszönhetően, a kliens és a szerver oldali felület jól különválasztható és a számítások egy része kliens oldalon elvégezhető.

Ezen szakdolgozat témája az Egységes Szociális Rendszer pályázat leadó felületének újratervezése és implementálása, kliens oldali keretrendszer használatával.

A kliens oldal megvalósításához a főbb keretrendszerek megvizsgálása után az Angular 2-t választottam, valamint az Angular 2 fő nyelvét, a TypeScript-et.

Az általam készített rendszer előnye és újítása a jelenlegi rendszerhez képest az, hogy a pályázat leadó felület nem csak egy előre rögzített űrlap, hanem egy dinamikusan megadható és módosítható űrlap. Ebből a pályázók semmit sem fognak látni, azonban a pályázat kiírásakor az esetleges ügyrendbeli módosításokat forráskód módosítása nélkül tudja követni a rendszer.

A feladatom volt még a kommunikációhoz használt adatformátum tervezése is. Ehhez az Angular 2 által jelentős mértékben támogatott JSON-t választottam és ebben készítettem el egy összetett, rekurzív adatszerkezetet.

A fejlesztési munka végén az elkészített program lényegi részét – Angular 2 által támogatott – tesztnek vetettem alá, mely során megállapítottam, hogy a tesztelt rész az elvárásoknak megfelelően működik.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.