Egyszabadságfokú aktuátor tesztelő berendezés fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A gyártott termékek tesztelése kulcsfontosságú az ipar minden szektorában. A tesztelések eredményeiből lehet következtetéseket levonni a meglévő gyártástechnológiára, és meghatározni a jövőbeli fejlesztések fő irányvonalait. Az általam bemutatott tesztelő berendezés a vállalatnál, amelynél szakdolgozatomat készítettem, egy új lépés a gyártás minőségének automatizáltabb ellenőrzésére költséghatékonysági szempontokat is figyelembe véve.

A berendezés vezérlése egy OMRON CP1L PLC segítségével valósul meg, a folyamat eredményeinek megjelenítését és felügyeletét először egy érintőképernyős terminál segítségével valósítottam meg, míg következő lépésben LabVIEW szoftver segítségével próbáltam ugyanezt a funkcionalitást megvalósítani.

A dolgozat elején a tesztelő fizikai felépítését mutatom be, kitérve gépészeti szempontokra is, majd a berendezés villamos működéséről is részletes leírást adok, kiemelve a feladat szempontjából lényeges tulajdonságokat. Ezután következik a vezérlést biztosító PLC programfelépítésének és működésének részletes bemutatása. Dolgozatomat végül a LabVIEW-ban megvalósított kezelőfelület és funkciók megemlítésével zárom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.