Egyszerű robot tervezése robotrajhoz

OData támogatás
Konzulens:
Nagy Ákos
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A robotrajok egy új és egyre több figyelmet kapó kutatási terület, amely robotok együttes munkavégzésére kínál alternatív megoldást. A manapság használt hierarchikus felépítésű rendszerek gyenge pontjait próbálja megszűntetni, vagyis központi vezérlő egység nélkül is együttműködni képes robotokból álló struktúra építésére törekszik.

Egy robotraj megalkotása, azonban számos tervezői kihívást rejt magában. Munkám során megpróbáltam alulról, a robotok szintjéről megközelíteni azokat a problémákat, amelyek robotraj esetében felmerülhetnek. Ilyen például, a robotok közötti kommunikáció felépítése, a robotok hatékony felkonfigurálása és a robotoknak szánt elvégzendó feladatok átadása, figyelembe véve, hogy egy robotraj akár több száz, több ezer egységet is tartalmazhat. Mindezen feltételeket pedig a lehető legegyszerűbb és legolcsóbb megoldással teljesíteni.

E dokumentum magába foglalja azokat a hardveres és szoftveres megoldásokat, amelyek az előbb felsorolt problémák megoldására fejlesztettem ki. Kiemelt fontossággal foglalkoztam a kommunikáció témakörével.

Az itt leírtak célja nem csak munkám bemutatása, de egyben egy részletes összefoglaló is a megtervezett robot működéséről. Megpróbáltam bemutatni azokat a gondolatmeneteket, amelyek mentén a robot megvalósításra került.

A robot megtervezésével és megépítésével nem csak egy szakdolgozat megírása volt a célom, legnagyobb sikernek azt tartanám, ha diáktársaim, vagy egyetemi kollégáim is tovább fejlesztenék, vagy saját kutatásaikhoz felhasználnák.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.