Egyszerű robot tervezése robotrajhoz

OData támogatás
Konzulens:
Nagy Ákos
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Szakdolgozatom során egy robotraj és egy számítógépes kliensalkalmazás közötti kommunikációs protokoll megvalósítását mutatom be. Összefoglalom, hogy milyen technológiák segítségével lehet megvalósítani egy számítógépes kommunikációt, továbbá részletesen kitérek arra, hogy miért a Google által fejlesztett nyílt forráskóddal rendelkező Protobuf sorosítási folyamatot választottam a felmerülő technológiákkal szemben.

A dolgozat további részében a kiválasztott protokoll implementálását is elvégzem, bemutatom a protokoll használatát és lényeges hangsúlyt fektetek a protokoll hiányosságaira, gyenge pontjaira. Ezekre a hiányosságokra irodalomkutatás során megpróbálok megfelelő megoldást találni és ezeket szintén implementálni a projekt során.

A protokoll bemutatásán és implementálásán kívül továbbfejlesztem a robotokon futó szoftvert, amit egy BSc-s hallgató szakdolgozataként készített el, továbbá demonstrációs céllal elkészítek egy számítógépes kliensalkalmazást. A kliensalkalmazáson keresztül a robotraj egy központi számítógépről vezérelhető. Lényeges, hogy a robotok egymás közötti kommunikációja eltér a kliensalkalmazással történő kommunikációtól, de ennek a protokoll használata során nem szabad jelentkeznie.

A szakdolgozat végére egy teljesen komplett és működőképes rendszert hozok létre, melynek segítségével a valóságban is tesztelhető a kommunikáció során használt protokoll és a robotraj vezérlése.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.