Ékezetvisszaállítás magyar nyelven

OData támogatás
Konzulens:
Ács Judit
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az informatika kezdeti időszakában a billentyűzetek kizárólag az angol ABC-hez használatos betűket, valamint karaktereket tartalmazták. Ez az informatika fejlődésével változott, azonban rengeteg alkalmazás nem támogatja az idegen nyelvű karakterek használatát.

Az okostelefonok és egyéb eszközök terjedésével ez a folyamat ismét megfigyelhető, valamint a gyorsabb gépelés reményében rengeteg ékezetmentes szöveg keletkezik nap mint nap, ezért az ékezetek helyreállítására képes alkalmazás egy komoly igény a mindennapokban. Rengeteg ember használ az anyanyelvétől eltérő kiosztású billentyűzetet, valamint bizonyos folyamatokban (pl. programozás) hatékonyabb az idegen nyelvű, pl. angol billentyűzet kiosztás.

Több külföldi megközelítés is napvilágra látott a témát illetően, valamint néhány magyar nyelvű is. A diplomamunka alapja Kornai András 1997-es cikke, mely Gépi ékezés néven készült el.

Diplomamunkámban először ismertetem a különböző nyelvekkel kapcsolatos észrevételeket, jellemzőket, kihívásokat, majd bemutatom a feladat megoldásához használt mérőszámokat. Két megoldás ismertetésére kerül sor, kiemelve azok előnyeit, illetve hátrányait, majd a kettő kombinációjának vizsgálatát is taglalom munkámban, konkrét mérési eredményekkel, valamint a hibák manuálisan osztályázásal egyetemben.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.