E-kormányzat kiszolgálására alkalmas kommunikációs hálózatok

OData támogatás
Konzulens:
Jakab Tivadar
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A 2009-es gazdasági világválság hatására még jobban előtérbe került a versenyképesség növelése, ezzel új lendületet kapott az E-kormányzat is, mint ennek egyik leghatékonyabb eszköze. Az E-kormányzat megvalósulásával elérhető előnyök számosak. A közigazgatás, vagyis a szolgáltató részéről: átláthatóbb kormányzás, növekvő hatékonyság, költségek csökkentése. A felhasználók részéről pedig: gyorsabb, kényelmesebb ügyintézés, jobb információellátás, kommunikáció javítása a vidéki és távoli közösségekkel (e-befogadás).

Dolgozatom első felében bemutattam az E-kormányzat koncepcióját, előnyeit, és jelentőségét. Ismertettem az E-kormányzattal kapcsolatos szereplőket, az e-kormányzati szolgáltatások érettségi fázisait. Felsoroltam az Európai Unió által definiált ún. „alapvető közszolgáltatásokat”, és ezek egy lehetséges csoportosítását a szolgáltatással megcélzott szereplők szerint. Kitértem a vonatkozó Európai Uniós irányelvekre, valamint az E-kormányzat magyarországi helyzetére statisztikák és elemzések alapján. Ezután felvázoltam egy olyan hálózatfejlesztési koncepciót, amely alapjául szolgálhat a jelenlegi kormányzati célú hálózat továbbfejlesztéséhez.

A következő féléves további munka magában foglalja a részletes hálózati követelmények származtatását, a hálózati modell megalkotását, a hálózati esettanulmányok megtervezését, az egyes esettanulmányok előre definiált szempontok szerinti összehasonlítását, és értékelését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.