Elektrokémiai maró műszer tervezése és kivitelezése neurális elektródok gyártásához

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Dülk Ivor
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A diplomatervezés során egy valós problémára kívánok megoldást nyújtani, ezáltal bizonyítva tudásomat villamosmérnökként és segítve környezetem a megoldott problémával. Feladatul egy olyan problémát választottam, ami kellően összetett, hogy kihívást jelentsen, de úgy, hogy a kihívás akkora mértékű legyen, hogy végül sikeresen meg tudjam oldani.

Diplomamunkaként egy elektronikus műszert készítek, amely neurológiai kutatások során használt elektródokat képes gyártani elektrokémiai úton. Ilyen műszert nem igazán lehet kapni a piacon, így egy egyszerű és olcsó műszer elkészítésével próbálom az ilyen irányú kutatásokat segíteni.

A készülék felépítését tekintve egy feszültségcsökkentő kapcsolóüzemű tápegységből, egy jelalak formáló h-hídból, a működéshez szükséges vezérlésből és a motoros platform meghajtóból áll. Ezek együttes működtetésével és szakemberek által meghatározott jelalakok előállításával a nyers fémszálakat elektrokémiai úton ki lehet hegyezni, ezzel a gyártás első lépését megtéve.

Az elkészült műszer a várakozásoknak megfelelően nem hibamentes, de feladatát ellátja, és a kitűzött célomat teljesíti. Egy viszonylag olcsó, használható készülék, mellyel az elektródok kihegyezése lehetséges. A tervezés és megvalósítás során szerzett tapasztalatok a jövőbeni projektek során is felhasználhatók, így minden hibát pozitívan értékelek és tanulságként fogom fel. A műszer bizonyította, hogy van létjogosultsága, így egy javított változata is kifejlesztésre kerül a jövőben.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.