Elektrokémiai mérőberendezés fejlesztése metallográfiai vizsgálatokhoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Hurtony Tamás József
Elektronikai Technológia Tanszék

Az elektronikai eszközök szereléstechnológiájának egyik legfontosabb eleme a forrasztás, amely az alkatrészek mechanikai rögzítéséért és a galvanikus kapcsolat megteremtésért felelős. A forrasztott kötések minősége rendkívül fontos egy áramkör megbízhatósága szempontjából, a gyakorlatban mégsem alakult egységes vizsgálati módszer a kötések minősítésére. Egy korábban kidolgozásra került eljárás során elektrokémiai módszerek segítségével számszerű paraméter rendelhető egy tetszőleges ólommentes forrasszal létrehozott kötés mikroszerkezetéhez.

Munkám során analizáltam a kísérleti módszer egyes lépéseit, majd megvizsgáltam, hogy milyen műszaki követelményeknek kell megfelelnie egy ilyen mérést végző berendezésnek.

Megvizsgáltam, hogy a piaci forgalomban kapható áramkörök milyen módosításokkal tehetők a speciális mérési feladat elvégzésére alkalmasnak. Irányított kísérleteket végzetem, hogy felmérjem egy elektrokémiai chip köré épített áramkör képességeit. A tesztmérések során szerzett tapasztalatok segítségével megalkottam egy célhardver teljes műszaki specifikációját és működési leírását, mely alapján tervezésre és legyártásra került egy új műszer.

Ólommentes forraszanyaggal létrehozott tesztmintákat készítettem különböző technológiai paraméterekkel és az így létrehozott félkötések mikroszerkezetét hagyományos metallográfiai módszerekkel és a speciális elektrokémiai módszerekkel egyaránt vizsgáltam. Az elkészült műszert a specifikáció egyes pontjai alapján kísérletileg teszteltem, működését egy kalibrált eszközzel végzett kontrollkísérletekkel ellenőriztem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.