Elektromágneses követőrendszerek tulajdonságainak és alkalmazhatóságának vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szilágyi László
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A számítógéppel integrált sebészet (Computer-Integrated Surgery – CIS) az elmúlt három évtizedben forradalmasította az intervenciós beavatkozásokat. Az elektromágneses követőrendszereket széles körben alkalmazzák a sebészeti beavatkozásokban, kiváltképp az intervenciós radiológiai beavatkozások esetén.

Diplomamunkám célja elektromágneses követés, Computer Tomograph (CT) felvételek, valamint Ultrahang (UH) vizsgálat felhasználásával egy intervenciós beavatkozásokra alkalmas protokoll kidolgozása, valamint az ehhez szükséges, klinikailag releváns fantom és vizsgálati protokoll megtervezése. További célom pontosan felmérni az elektromágneses követőrendszerek hatékonyságát és behatárolni klinikai alkalmazhatóságát.

Sikeresen kialakítottam egy egységes mérési- és kiértékelési protokollt, így minden felhasználó mérési eredményei összehasonlíthatóak. Sikerült létrehoznom egy folyamatos kommunikációt az UH és a PC között. Megterveztem egy fantomot, melyről UH és CT felvételeket készítettem, majd megállapítottam az optimális regisztrációs algoritmust. A beavatkozásokhoz használt biopsziás tű végének meghatározását pivot kalibrációval határoztam meg. Méréseket végeztem klinikai környezetben melynek konzekvenciája az, hogy elengedhetetlen egy hibakompenzációs algoritmus kidolgozása, hiszen sokkal nagyobb hibákkal szembesültem, mint a laboratóriumi mérések folyamán.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.