Elektromágneses szimulációs technikák az elektronikai techológiában

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Géczy Attila
Elektronikai Technológia Tanszék

Manapság egyre elterjedtebbek a mérnöki feladatokat segítő számítógépes alkalmazások. Ezek a programok a tervezéstől elkezdve a fejlesztésen át egészen a működési analízisig számos módon segíthetik a felhasználó munkáját. Ezeknek a szoftvereknek az egyik típusa a multiphysics elven működő véges elemes analízis szoftverek. Munkám során egy ilyen elven működő programmal, az ANSYS MAXWELL 15.0 alkalmazással ismerkedtem meg.

Szakdolgozatomat két főrészből építettem fel: a nyomtatott huzalozású lemezek és vezetékezés gyártástechnológiájának, a Skin hatásnak és a véges elemes analízisnek az elméleti áttekintéséből, valamint eltérő geometriájú vezeték modelleken végzett áramsűrűség szimulációkból. A szimulációkat egyszerű 2D-s modelleken végzett vizsgálatokkal kezdtem, majd ezeket terjesztettem ki 3D-s modellekké. Munkám során szemléltettem a nyomtatott huzalozáson kialakuló áramsűrűséget befolyásoló tényezőket, úgy mint a geometriai eltérések okozta hatások valamint a frekvencia változása során jelentkező Skin hatás. A kapott eredmények összevetése és kiértékelése mellett írásomban magát a szimulációs folyamatot és a modell felépítését is közlöm.

Munkám végeztével sikerült elsajátítanom az ANSYS MAXWELL 15.0 analízis szoftver készségszintű használatát, amit a későbbiekben tovább fejlesztenék a téma folytatásával.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.