Elektromos áram fogyasztás előrejelzése többváltozós idősoranalízissel

OData támogatás
Konzulens:
Barta Gergő
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az elektromos áramfogyasztás mértékének pontos előrejelzése olyan eszköz a szolgáltatók kezében, mely segítségével saját működésüket optimalizálva szerezhetnek előnyt versenytársaikhoz képest, miközben szem előtt tarthatják a ma már elengedhetetlen környezetvédelmi szempontokat, és leszámolhatnak a pazarlással.

Az adatbányászat egy olyan eszközt biztosít az elemzők számára, mely segítségével változatos statisztikai, és matematikai modellek használatával értékes információk kinyerése válik lehetővé a kusza adathalmazokból. Mindehhez nincs szükség másra, mint néhány szakavatott szemre, és pár használható ötletre az elinduláshoz.

Munkám során egy brit áramszolgáltató által begyűjtött adathalmazt használtam, és próbáltam meg a lehető legjobb előrejelzési modellt megalkotni a kiírt feladatra. Megismerkedtem a regresszió összetettebb változataival, a k-legközelebbi szomszéd technikával, a szupport vektor gépekkel, és a neurális hálóval. Az algoritmusok megismerése közben számos paramétert finomítva, iteratívan közelítettem az optimális megoldást, mely során az általam korábban már ismert RapidMiner szoftverrel is mélyebben megismerkedtem.

Saját primitív modellemet, a baseline-t sikerült felülmúlnom, ezzel elértem fő célomat a munka befejeztével, emellett az adatok forrását jelentő verseny eredményeivel összehasonlítva is sikerült kiváló eredményeket elérnem, mely szintén remek visszajelzés jelentett.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.