Elektromos autók közösségi töltőállomással történő energiaellátásának lehetőségei és hatásai

OData támogatás
Konzulens:
Prikler László
Villamos Energetika Tanszék

A fosszilis tüzelőanyagok napjaink egyik legfontosabb elsődleges energiahordozója. A közlekedési szektor, főleg az egyéni közlekedési formák a szénhidrogén alapú üzemanyagoktól függenek. A folyamatosan növekvő széndioxid kibocsájtás és olajárak miatt egyre nagyobb figyelem összpontosul az alternatív közlekedési formákra. A közlekedés elektrifikációja megfelelő megoldás lehet ezekre a problémákra.

Az elmúlt évtizedekben, a fenti gazdasági és környezetvédelmi okok miatt, felgyorsult az elektromos járművek fejlesztésének üteme. A villany alapú közlekedés meghatározó képviselője lehet a jövő mobilitásának, azonban elektromos autók elterjedése, a számos lehetőségen túl, jelentős számú problémát is felvet, melyek még megoldásra várnak. Jelen értekezés első felében ezen problémakör és lehetőségek feltérképezése, összegyűjtése történt.

A mai elektromos autók elterjedésének egyik legnagyobb korlátja a limitált hatótávolság. A diplomatervezés fő célja, hogy megvizsgálja a hatótávolság kiterjesztését lehetővé tévő nyilvános töltőállomások (DC gyorstöltő és akkumulátor cserés technológiák) hálózati hatását és lehetőségeit. Holland közlekedési adatokból kiindulva sorbanállási elmélet segítségével meghatároztam a töltőállomásonként szükséges töltőfejek/akkumulátor cserélő sorok számát. Ezt követően megvizsgáltam az egyes állomások csúcsidejű teljesítményigényét és két lehetséges hálózati csatlakozási képet vázoltam fel. Az akkumulátor cserés technológia esetében becslést adtam az állomások koncentrált akkumulátor kapacitásának maximális értékére, mely hálózati szabályozás szempontjából felhasználható lehet a jövőben.

Az értekezés végén kitértem az elektromos autók elterjedésének ösztönző gazdasági tényezőkre az autótulajdonosok, és a lehetséges üzleti modellekre a töltőállomás tulajdonos és a villamosenergia-piac szempontjából.

A dolgozat angol nyelven íródott.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.