Elektromos kormányzás fejlesztése verseny gokarthoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Szabolcs
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A Robert Bosch GmbH 3 éve indította Go-Kart, Go-Bosch! elnevezésű versenysorozatát, melynek lényege, hogy egyetemi hallgatók csapatot alkotva évről évre olyan go-kartokat építsenek, fejlesszenek, melyek megfelelnek a modern autóipari elvárásoknak és képesek a modern kényelmi és biztonsági funkciók megvalósítására. A verseny 3 éve tart és évadról évadra egyre komplexebb feladatokat kell megvalósítani. A feladatok közé tartozik többek között például az automata kormányzás, elektromos fékezés, helymeghatározás, start/stop rendszer. Ezeken a komponenseken keresztül kell megvalósítani olyan modern funkciókat, melyek a mai felső kategóriás autóknál szériatartozékok, vagy pedig a közeljövőben lehet számítani megjelenésükre. Ilyen funkciók például az automata parkolás, automata kormányzás, adaptív tempomat, stb.

A Robert Bosch GmbH idén úgy döntött, hogy szeretné megvalósítani saját Referencia Go-kartját, mely képes az összes funkció megvalósítására. A Referencia Go-kart projekt során egy 8 fős csapat tagjaként dolgozom az go-kart automata kormányzásán.

Feladatom az automata kormányzás implementálása a go-karthoz, mely képes alacsony sebességen a sofőrtől függetlenül kormányozni a járművet, ha a sofőr aktiválja a hozzátartozó funkciókat. Azonban, amint a sofőr visszaveszi a kormányzást, az automata kormányzásnak le kell válnia fizikailag a kormányról, hogy ne okozzon ellenállást a rendszerben.

Az automata kormányzás implementálása során ki kellett választanom a megfelelő szenzorokat és aktuátorokat, amelyek segítségével megvalósítható a kormányszervó. A kiválasztott komponensek illesztéséhez és vezérléséhez terveznem kellett egy ECU egységet, mely képes az automata kormányzás funkció megvalósítására, valamint kommunikál a központi egységgel.

A megtervezett ECU-t meg kellett valósítanom, majd pedig a vezérlő szoftver elkészítése után tesztelnem kellet, hogy beépíthető legyen a Referencia Go-kartba és a hozzátartozó funkciók biztonságosan futtathatóak legyenek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.