Elektromos selejtelemzés dokumentációs rendszerének kiépítése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Molnár László Milán
Elektronikai Technológia Tanszék

A feladatom az elektromos selejtek elemzéséből származó adatok (szöveges információk, képinformációk) rendszerezése, dokumentálási szabályok felállítása volt az Infineon Cegléd Kft.-ben. Az adatok nem voltak alkalmasak átfogó elemzésre, ezért a cél egy könnyen lekérdezhető adatbázis készítése, és a dokumentációs rendszer megújítása volt. A munkám konkrétan az adatbázis felépítésének kidolgozása, és mérnöki szemlélet vezérelte irányelvek megadása volt az elemző program fejlesztéséhez.

Az Infineon ceglédi üzemében IGBT (Insulated Gate Bipolar Transistor - szigetelt vezérlőelektródájú bipoláris tranzisztor) és dióda félvezető alkatrészekből felépülő nagy teljesítményű modulok összeszerelését végzik, amelyeket később szélerőművekben, vízerőművekben, ipari alkalmazásokban hasznosítanak. Ezért a dolgozatom elején a teljesítményelektronikai áramkörökben alkalmazott fontosabb félvezetőket mutatom be. Annak érdekében, hogy átfogó képet kaphassak a gyár működéséről, a belső kommunikációról, részletesen megismerkedtem a termeléssel egy kiválasztott modul gyártása során. Mind a modul, mind a gyártási lépések részletes bemutatását tartalmazza a dolgozat. Ha egy tétel teljesen összeszerelve a végméréseken is átesett, akkor a selejtes darabok a termelésből a minőségügyi laborba kerülnek elektromos selejtelemzés céljából. Az aktuális helyzet bemutatása után a dolgozat második fele az új rendszer kiépítésének menetéről szól.

A projektem a következő, egymással összefüggő részekből állt: a problémák meghatározása, az igények közvélemény-kutatás során történő felmérése, megoldási javaslatok meghatározása, az adatrögzítés átalakítása, irányelvek megadása a program javításához, tesztek futtatása, további teendők kidolgozása.

A kitűzött célt sikerült elérni azzal, hogy az ellenőrzéseket végző személyek munkája egységes és lényegesen gyorsabb lett a kibővített adatbázisnak és a tökéletesített programnak köszönhetően. Fő feladatom a szakdolgozat után az adatbázis további bővítése és még több teszt futtatása azért, hogy a különböző mérnöki részlegek elvárásainak is megfeleljen, azaz az adatbázisból mindenki a számára fontos információkat minél gyorsabban le tudja kérdezni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.