Elektromos szervós kormánymű gyártósor programozása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Timár András
Elektronikus Eszközök Tanszéke

Az általános felhasználási célú számítógépektől eltérően a PLC-ket (Programmable Logic Controller) megnövelt hőmérsékleti terjedelemmel, a villamos zajhatások elleni védettséggel, valamint a rezgések és ütődésekkel szembeni ellenálló képességgel tervezik. Emiatt előszeretettel használják sokféle iparágban és gépegységben. Ilyen iparág az autóipar is, ahol a rövidülő termékciklusok, az egyre összetettebb gyártmányok, valamint a nagy szériák miatt a gyártási műveletek automatizálása kulcsfontosságú.

A Kicz&Co Kft. felkérést kapott egy a gyártósorok készítésére specializálódott cégtől, hogy a kormányműveket készítő gyártósoruk egyes állomásainak automatizálását végezze el. A gyártósor részét képezi a távtartó alátétek beszerelését végző állomás is, aminek automatizálási lépéseinek megtervezése volt a feladatom a szakdolgozatban.

A szakdolgozatom bevezetésében bemutatom a kormányművekről, a PLC programozásról, valamint az IEC-61131 szabványról szükséges általános tudnivalókat, illetve az állomás működését és a benne megtalálható eszközöket. A szakdolgozat középpontjában az automatizálás lépései, és azok generikus megoldásai állnak, amiknek segítségével bármelyik más állomás, vagy akár másik gyártósor állomásainak programozása is könnyen elvégezhető, amely esetben ugyanúgy Siemens PLC-t használnak. Ilyen megoldások például az állapotgépes mesterblokkok kialakítása és az integrációs szerkezet.

A feladat összetettsége miatt a szakdolgozat beadásának időpontjában - habár a szakdolgozatban ismertetett eszközök és bemutatott automatizálási struktúra tesztelésére sor került, - a teljes általunk kiépített gyártósor tesztelése még folyamatban van. Így a szakdolgozatom „Fejlesztási lehetőségek” fejezetében még kitérek a jövőbeli tervekre a projekt kapcsán.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.