Elektronikai csatlakozó lézersugaras hegesztésének optimalizálása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Gordon Péter Róbert
Elektronikai Technológia Tanszék

Dolgozatomban bemutatásra kerülnek az elektronikai gyártásban alkalmazott mikrohegesztési technológiák, kiemelten a lézersugaras és az ellenállás-mikrohegesztésekre.

A hegesztett kötéseket lézersugaras mikrohegesztéssel 0.5 mm2 átmérőjű, réz alapanyagú, több elemi szálas vezetékek és 0.2 mm vastagságú réz alapanyagú csatlakozókon készítem el.

A mikrohegesztésekhez 1064 nm hullámhosszú, impulzus üzemmódú, Nd:YAG forrású berendezést és egy programozható fokuszáló optikai egységet (Trumpf TruPulse 103 – Trumpf PFO-20) használtam. A hegesztési paraméterek optimalizálását a kísérletsorozatok során a foltátmérő változtatásával, a lézersugár valós időben történő mozgatásával és a lézersugár effektív teljesítményének változtatásával értem el. Az elkészült kötéseket roncsolásmentes (sztereómikroszkópos)és roncsolásos (fémmikroszkópos, elektronmikroszkópos – EDS összetétel vizsgálat, mikrokeménységmérés, átlagos szemcseméret) vizsgálatokkal értékelem.

A vizsgálati eredményeket összehasonlítom a jelenlegi gyártástechnológiában készülő termékekkel (ellenállás-mikrodudorhegesztés). A vizsgálatok kiértékelését és az eredmények összehasonlítását követően javaslatot teszek a lézersugaras hegesztési gyártástechnológia alkalmazására. A mikrohegesztések alkalmazása kiválthatja vagy tovább fejlesztheti a jelenlévő kötési technikákat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.