Elektronikai tartalék alkatrészek iránti igény előrejelzésének támogatása igény életgörbék fuzzy tipizálásával

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Imre Sándor
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Egy szervizszolgáltatást nyújtó vállalat számára fontos, hogy a beérkező meghibásodott termékeket minél előbb meg tudja javítani. Ehhez az is kell, hogy a termékben meghibásodott alkatrészt minél előbb ki tudja cserélni. Ha nincs raktáron alkatrész, akkor annak megrendelése és szállítási ideje növeli a termék javítási idejét. Ha van egy megbízható előrejelzésünk, amivel kellő pontossággal tudjuk becsülni az alkatrészek igényét, akkor mindig megfelelő mennyiségű alkatrészünk lesz. Az esetemben az volt a cél, hogy az eddig használt statisztikai előrejelzések mellé úgymond kiegészítésként egy olyan becslést adjunk ami más előrejelző módszerekre épül.

Jelen szakdolgozatban egy determinisztikus modellre épülő módszer elméletét és OpenERP modulba való implementálását mutatom be. Bemutatásra kerülnek a különböző számítások, a fuzzy módszer, a múltbeli igények vizsgálatának algoritmusa, az adatokat tároló adatbázis, az OpenERP rendszer és a számításokat végző MATLAB program.

A modul képes hosszú távú előrejelzést adni az aktív alkatrészek igényének alakulására a lezárt életciklusú alkatrészek múltbéli igényei alapján. Ezen előrejelzéseket képes szöveges és grafikus formában megjeleníteni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.