Elektronikus előtét tervezése kompakt fénycsőhöz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Gordon Péter Róbert
Elektronikai Technológia Tanszék

A rendelkezésemre álló fél évnyi munka eredményeképpen megvalósítottam egy 20W-os spirál kompakt fénycső elektronikus előtétet, amely 92%-os hatásfokával felveszi a versenyt a jelenleg piacon kapható kompakt fénycsövekben használatos elektronikus előtétekkel.

A megvalósításhoz vezető út első lépcsője, a kutatómunka során megismertem a világítástechnikában mindennaposan alkalmazott fogalmakat, a fénycsövek működésének elméleti fizikai alapjait, a kompakt fénycsövek specifikumait, majd a fénycsövekhez használt előtétek vizsgálatába kezdtem. Megismertem a hagyományos fénycsőelőtétek különböző fajtáit, azok működésének alapjait. Később az elektronikus előtétekről fellelhető irodalmakat tekintettem át. Az irodalomkutatás befejeztével összevetettem a hagyományos és az elektronikus előtéteket, amely alapján egyértelműen indoklást nyert a fénycsövek lehetőség szerint utóbbiakkal történő meghajtása.

A két döntő többségben alkalmazott elektronikus előtét fajta közül a kontinensünkön kizárólagosan alkalmazott soros rezgőkörös félhidas felépítésű megvalósítása mellett döntöttem.

Az előtét 20W-os kompakt fénycsőhöz való illesztését a gyártó által meghatározott lámpa paraméterek mérésével, azok ellenőrzésével kezdtem. A mérések a gyártó által megadott paraméterek helyességét alátámasztották, így nekiláttam az előtét egyes funkcionális egységeinek méretezéséhez.

Elvégeztem az egyenirányító, az inverter és az inditó egység, a rezgőkör és az elektronikus szűrő méretezését. Megválasztottam az egyes részegységekben alkalmazott alkatrészek típusát, esetenként PSpice áramkör szimulátor programmal szimuláltam a részáramkörök működését.

A megtervezett áramkör megvalósítását próbanyákon végeztem el, majd nekiláttam a kiértékeléshez, amely a bemenő és kimenő elektromos paraméterek, az egyes alkatrészek működést jellemző feszültségeinek, áramainak méréséből állt.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.